Λεωφ. Ιωαννίνων 165, Πρέβεζα, Τ.Κ. 48100
+302682025125
syrrakopreveza@yahoo.gr

Εκπομπή “Το αλάτι της γης” – Οδοιπορικό στο Συρράκο

Εκπομπή “Το αλάτι της γης” – Οδοιπορικό στο Συρράκο

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, ώρα 13:00-15:00
Οδοιπορικό στο Συρράκο (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στην Ήπειρο, στα Βόρεια Τζουμέρκα, σ’ ένα οδοιπορικό γνωριμίας με την πλούσια και πολύμορφη παράδοση του Συρράκου (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ). 

Σ’ ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο, στην πλαγιά του όρους Λάκμος στα 1150 μέτρα, τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και οι εκκλησίες του πανέμορφου οικισμού μαρτυρούν την οικονομική άνθηση του παρελθόντος, αλλά και την αγάπη των Συρρακιωτών για τον τόπο τους. Τον χειμώνα το χωριό ερημώνει, όμως στα καλοκαιρινά πανηγύρια η κοινότητα των απανταχού Συρρακιωτών επιστρέφει και ανασυντάσσεται, κρατώντας ακόμα την τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού. Αφορμή για την εκπομπή στάθηκε η ένταξη του συρρακιώτικου πανηγυριού στον εθνικό κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο. 

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Βαΐτσης και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γκαρτζονίκας μιλούν για την ιστορία του χωριού και τις σύγχρονες προοπτικές του. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ηλίας Δήμας και η Ελευθερία Γκαρτζονίκα, δρ παιδαγωγικής του χορού, αναφέρονται στη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής. Οι πρόεδροι των Ομίλων των Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Πάτρας και Φιλιππιάδας, Ιπποκράτης Αλέξης, Μανώλης Μαγκλάρας, Σπύρος Νταλαούτης και Χρήστος Σκαμνέλος, παρουσιάζουν τις δράσεις τους στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου και να περάσει στις νεότερες γενιές. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Γεροδήμος και Πέτρος Μόκας (τραγούδι), Βασίλης Μπακαγιάννης και Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Σάκης Πρεμέτης και Γιώργος Κώτσικας (βιολί), Τάσος Πρεμέτης και Γιάννης Διαμάντης (λαούτο), Αποστόλης Σόφης και Κώστας Λαζοκίτσος (ντέφι).
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη από τους Ομίλους Συρρακιωτών Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Πρέβεζας και Φιλιππιάδας.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης 
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS


Παρακολουθείστε την εκπομπή:

https://www.youtube.co

m/watch?v=cKSIf7AtpLo&fbclid=IwAR2mCCX0KMh9VuKuP1y9exFDc16lUIovUQYKQV2wviCZJxCvTgvWF0DrSXE

Αφήστε μια απάντηση

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com