ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944

Ελένη Σ. Πανέτη, Χρήστος Σ. Πανέτης , Ανδρέας Γ. Σόφης, Δημήτριος Γ. Σόφης
Ο Σπύρος Πανέτης ζούσε στην Πεντέλη και ήταν αρτοποιός. Ο Γεώργιος Σόφης ήταν φαρμακοποιός στην Πάτρα, συνταξιοδοτήθηκε πριν τον πόλεμο του 1940 και εγκαταστάθηκε και αυτός με την οικογένειά του στην Πεντέλη. Ο Σπύρος Πανέτης και ο Γεώργιος Σόφης ήταν μπατζανάκηδες. Οι γυναίκες τους ήταν αδερφές, το γένος Λινάρη. Οι δύο οικογένειες είχαν αντιστασιακή δράση και τα τέσσερα νεαρά ξαδέρφια ήταν αγωνιστές και πρωτεργάτες στην ΕΠΟΝ Πεντέλης, πρωτεργάτες της πάλης για την απελευθέρωση από τα κατοχικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής. Μικρότερη ήταν η Ελένη, δευτεροετής φοιτήτρια Ιατρικής Αθηνών.
Για την αντιστασιακή τους δράση, δοσίλογοι της περιοχής τούς κατέδωσαν στους Γερμανούς κατακτητές και τα Ες Ες τους συνέλαβαν στις αρχές Απριλίου του 1944 και τους οδήγησαν στις φυλακές Χαϊδαρίου. Την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν και οι τέσσερις, μαζί με τους διακοσίους, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, ως αντίποινα των Γερμανών για το θάνατο ενός στρατηγού τους και τριών αξιωματικών τους στη Λακωνία. Από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή τους μετέφεραν σε καμιόνια και ήταν όλοι τους ήρωες και αταλάντευτοι αγωνιστές μέχρι και στην πορεία προς το θάνατο. Μερικοί μελλοθάνατοι αποτύπωναν τις στερνές τους σκέψεις σε χαρτί και τα σημειώματα τα πετούσαν στο δρόμο. Τα σημειώματα αυτά δημοσιεύτηκαν το 1945 στην επιθεώρηση «Σήμερα».
Χαρακτηριστικό είναι και το σημείωμα των οχτώ λέξεων του νεαρού Συρρακιώτη Δημήτρη Σόφη:
«ΧΑΙΡΕΤΕ ΦΙΛΟΙ. ΕΚΔΙΚΗΣΗ. ΜΑΝΑ ΜΗ ΛΥΠΑΣΑΙ. ΧΑΙΡΕ ΜΑΝΑ».
(Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους Συρρακιώτες της περιόδου 1940 - 1949 του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας στο Συρράκο στις 11 Αυγούστου 2017).
Ο Πρόεδρος του Σ. Σ. Πρέβεζας
Σπύρος Νταλαούτης