Λεωφ. Ιωαννίνων 165, Πρέβεζα, Τ.Κ. 48100
+302682025125
syrrakopreveza@yahoo.gr

Ιωάννης Κωλέττης

Ιωάννης Κωλέττης

(1774-1847)
    Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, πολιτικός και αγωνιστής του 1821.Γεννήθηκε στο Συρράκο το 1774 και διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Εγκαταστάθηκε στα Γιάννινα όπου στην αρχή ασχολήθηκε με το εμπόριο. Με την προτροπή και την οικονομική ενίσχυση του θείου του Γ. Τουρτούρη, πήγε στην Πίζα της Ιταλίας, όπου σπούδασε Ιατρική. Εκεί επηρεάστηκε από τις ιδέες και τις πολιτικές διακηρύξεις της Γαλλικής Επανάστασης και επείσθη ότι οι Έλληνες για να ελευθερωθούν πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Εκεί συνέγραψε και τύπωσε το έργο του “Ελληνική Νομαρχία”, ήτοι λόγος περί ελευθερίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διετέλεσε προσωπικός γιατρός του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
    Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έγινε μέλος της. Τον Ιούνιο του 1821 κάνει την επανάσταση στο Συρράκο και τους Καλαρρύτες. Μετά την καταστολή της πηγαίνει στο Μεσολόγγι και εν συνεχεία στην Πελοπόννησο, όπου μπήκε οριστικά στον Αγώνα. Πήρε μέρος στις Εθνικές Συνελεύσεις. Διετέλεσε Υπουργός εσωτερικών, Ναυτικών και Στρατιωτικών και Μέλος της Τριμελούς Διοικητικής Επιτροπής μετά το θάνατο του Καποδίστρια. Μετά την άφιξη του Όθωνα, ήλθε σε αντίθεση με την Αντιβασιλεία και στάλθηκε πρεσβευτής στο Παρίσι από το 1835 μέχρι το 1843.
Ήταν αρχηγός του Γαλλικού κόμματος. Έγινε ο πρώτος Συνταγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1844 μέχρι το 1847.
    Είχε συλλάβει το νόημα της “Μεγάλης Ιδέας” στην οποία αφιέρωσε κάθε επιδίωξη και σκέψη, χωρίς ατομική φιλοδοξία ή συμφέρον και πέθανε Πρωθυπουργός και πτωχός το 1847.

 

Αφήστε μια απάντηση

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com